moj svet

16.07.2010

Rodila sem v bolnici Franja

Zapisano pod: moje misli, saj ni res...pa je!!! — polnaglava @ 00:38

Tako, za mano je še drugi in s tem tudi zadnji porod. Imamo krasno bitjece, Sončece št.2, pridno, zaspano, lepo bitje.

Na ta porod sem se želela pripraviti malo bolje kot na prvega, ki ni bil ravno najbolj prijetna izkušnja in se je končal z vakuumom. Sončecu je le-ta sicer očitno samo povečal IQ, ampak vseeno si nisem želela ponovitve. Zato sem se tudi tokrat udeležila nekaj predavanj Šole za starše in izvedela vse, kar sem še morala vedeti. Da je pametno imeti porodni načrt1, da gre v drugo običajno nekoliko hitreje, da se po novem dojenčku ne sme meriti temperature v ritki in, najpomembnejše, da je recesija resno udarila tudi v ljubljansko porodnišnico. To pomeni, da mora imeti ženska po novem s sabo celo potovalko Tosaminih izdelkov, ker ji v oskrbi pripada vsega en zavojček vložkov Vir 80. Niti pol litra Donata za lažje prvo odvajanje ne dobi več, “mož naj vam prinese…”.

OK; porodni načrt. Ta naj bo kratek, jedrnat, mož naj ga pozna, da bo lahko pomagal. Pa napišem na majhen listek:
- nova porodna postelja za sedeči položaj
- žoga za predihavanje popadkov
- maska z oxidulom, da bo večji žur
- Dianatal gel (ki ga imam seveda s sabo)

Se komu tole zdi pretiravanje? Vprašanje zgolj za tiste, ki so se kdaj udeležili poroda! Kajti postopno sem se morala odreči vsem točkam, razen maski. Takole…

Sestra se je odločila, da je počasi (po dveh urah čakanja v klistirnici) čas, da dobim posteljo v porodni sobi.
“A bi lahko dobila posteljo za sedeči položaj?”
” Gospa, polni smo.”
” Ja?”
” Ja polni smo,” ponovi ona nejevoljno.
” A to pomeni, da ni postelje za sedeći položaj?” Nisem navajena igranja igric in čez vse najbolj cenim odkrito komunikacijo. Ampak ona se ne da:” Gospa, polni smo!” S tem se pogovor o postelji 21. stoletja konča. Porine me v sobo, za katero sva bila z JJ-jem prepričana, da je nekakšna vmesna postaja, morda še ena pripravljalnica. V njej je bila namreč postelja iz časov bolnice Franje, taka najbolj navadna, ki si jo lahko predstavljate, tehtnica za otroka, na kateri je pisalo TOZD in še nekaj, vse potrebno za reanimacijo dojenčka in nekaj sanitetnega materiala. O žogah, maski, kavču in podobnih stvareh (ki se jih, mimogrede, spomnim od prvega poroda v Jankovičevi sobi) ni bilo ne duha ne sluha.

Ko je prišla babica, da se mi predstavi, sem ji hitro razložila, da nujno rabim plin, ker je sicer vseeno, če grem rodit domov, mi je povedala, da so v vsej porodnišnici tri take maske in da bo napela vse moči v to, da mi jo priskrbi. Ko jo je čez nekaj časa res pripeljala, mi jo je izročila z besedami;”Tukaj je, držite jo, čle bi vam jo kdo hotel vzeti, imate ravno najhujši popadek v življenju!” WTF?! Vzeti?!

Ok, bil je že čas, da ji povem, da imam s sabo Dianatal. Za vse, ki ne veste, je Dianatal porodni gel, ki za 1/3 skrajša čas poroda, olajša porod, ščiti medenično dno, bistveno zmanjša potrebo po rezanju presredka, skratka, prava mala revolucija v porajanju. Za krave baje nekaj podobnega uporabljajo že mnoga leta. Dianatal v Kranju menda uporabljajo že skoraj rutinsko. V Ljubljani pa… Pogledala me je in me z največjim možnim sarkazmom vprašala, čle mislim, da potem bom pa kar na hitro rodila.  Podobnega vprašanja sem bila deležna že na sprejemu, ko sem omenila, da imam gel s sabo in želela vedeti, kdaj in komu ga moram izročiti. V trenutku sem se mu odpovedala, saj se mi zdi popolnoma neproduktivno babici vsiljevati nekaj, v kar ne verjame in ji je očitno odveč. K sreči sem se v lekarni dogovorila, da ga lahko prinesem nazaj, če ga ne bom uporabila. Stane namreč nekaj čez 100€.

Zadovoljila sem se torej z masko, se pošteno zadela in rodila v eni uri. K sreči. Niti rezali me niso. Babica se je očitno odločila, da mi dokaže, da se da tudi brez trapastega gela stvar naresti hitro in učinkovito, za kar sem ji izredno hvaležna.

Potem pa nov šok na oddelku. Pred tremi leti sem tam že bila, zato lahko mirno trdim, da je standard tako zelo padel, da na momente nisem bila prepričana, da res ležim v porodnišnici v glavnem mestu države, članice EU. Preperele brisače, strgane rjuhe, ki ijh zamenjajo samo, če so krvave ali kako drugače umazane, ena WC školjka za šest žensk s čiščo in zašitimi ritmi, en tuš, en umivalnik. Še doboro, da je imela vsaka svojo posteljo!
Obleke za dojenčke ravno tako scufane, tetra pelnici dve na dan in “Donat naj vam prinese mož”.

Pa se res vprašam, ali Pahor posteljnino prinese s sabo, kadar mora na obisk v UKC? Da o klimi niti ne izgubljam besed…

 1. sicer se smatra, da želiš klasiko in te poležejo na posteljo, priklopijo na CTG in čakajo, kaj se bo zgodilo [nazaj]
 • Share/Bookmark

8 komentarjev »

 1. Hm, kaj pa se je rodilo? Saj to je najpomembneje, kajne :)

  NordStar — 16.07.2010 @ 02:08

 2. Polnaglava, oprosti za tole vprašanje, sama žal še nisem videla porodnišnice od blizu, ampak zakaj pri uni debati o gelu sestre nisi vprašala, če bo morda ona ravnokar rodila in če ve, od koga natančno dobiva plačo? Večkrat berem o takih pripetljajih in zdaj ne vem, ali je porodnica naravno malo submisivnejša ali kaj – ampak nobena se nikoli ne upre temu medicinskemu terorju in obravnavi porodov kot industrije. A je to iz strahu, da te bodo potem tam pustili, ali že zato, ker boš pred njimi v najbolj nemočnem trenutku, ki doleti žensko v življenju? (S tem nemočnim ne mislim nič slabega o porodu, ampak na to, da pač takrat nič drugega verjetno ne moreš, kot rojevati…)

  Tjasa — 16.07.2010 @ 06:30

 3. Vse čestitke za novo Sončece! :)

  Na tvoj izlet v Neandertalijo pa nimam komentarja… le še malo bolj me je strah dneva, ko bom sama rojevala.

  Špela — 16.07.2010 @ 08:22

 4. Hmmm-Tjasa-res še nisi bila na porodni postelji

  MRS Andy — 16.07.2010 @ 10:51

 5. Tjaša, niti sama ne vem, zakaj se takrat ne upiraš bolj, najbrž zato, ker slutiš, da je tvoje in otrokovo življenje v njihovih rokah. In ker so bile vse nasikane, ker jim v resnici ni z rož’cami postlano in je tudi njihov status iz dneva v dan slabši. Mogoče to razumem kot javna uslužbenka in imam malo simpatije do njih. Hkrati ima potem človek občutek, da bo, če bo preveč težil in uveljavljal svojo voljo, kasiral kaj, kar sicer ne bi. Tako pa imam občutek, da se je ravno iz inata proti gelu posebej potrudila. Hitreje in bolj brez zapletov bi že težko rodila, vsaj glede na izkušnjo s prvim porodom.
  Če gel apriori zavračajo, po mojem izgubi vsaj 50% učinka (ker je sigurno tudi malo “placebo”…
  Ne se bat rodit, samo brez kakšnih romantičnih predstav, da je to najlepša stvar v življenju, bodi…

  polna glava — 16.07.2010 @ 14:52

 6. Aha, no, saj potem sem prav sklepala. Ne, rodit se pa ne bojim, vse na svetu bi dala, da bi mi bila dana možnost tega… pa mi verjetno ne bo… :(

  Tjasa — 16.07.2010 @ 21:05

 7. Uf, prava srhljivka. Sploh glede na to, da me čez max. 2-3 tedne čaka moj prvi porod. :( Jaz upam, da nam uspe priti do Postojne, ker je tam situacija vseeno malo manj masovna in si obetam vsaj nekoliko pristnejši odnos in boljše stanje. Žal po tej plati Ljubljančanke precej naje**mo, ker nas je že tako največ v tej regiji, potem pa še vsi kritični primeri iz cele Slovenije sem pridejo in je naenkrat porodnic preveč, kadra, materiala in denarja pa premalo. :( Uživajte z novim Sončecem in kmalu še kaj napiši! ;)

  SunshineSunshine — 18.07.2010 @ 16:20

 8. kot prvo – čestitke.
  kot drugo pa – ja, tak mamo. zato sem šla sama obakrat v trbovlje, ker je manj ljudi in manj “prometa”. sicer dvomim, da imajo kake gel urice ali pa muzka urice, ampak so pa čist freh. ob dveh zjutri: a rodil bote? super. do konc izmene bomo zrihtal. in pol sem jz lepo štir ure hodila gor in dol, brcala v steno in klepetala z babico, ki si je vzela čas zame. in smo lih ob izmeni zrihtal. v ljubljano – ne, hvala! sej je tud tuki tko mal na hojladri, ampak od največje in najbolj tiptop porodnišnice že pričakuješ nek standard, ne pa poljsko bolnišnico. :twisted:

  aja, čestitke še enkrat. sej pol ko je enkrat s pamžkom vse v redu, tud kr malo pozabiš na razmere ob porodu.

  aja, pa še to. moja super duper babica je rekla, da so tiste “sedeče” postelje en k*** vredne (ni rekla točno to, ampak ja :mrgreen: ) in da kokrkol so jih dajal in prilagajal, ni bilo v redu, ker baje da ni takega “gripa”, ko potiskaš. ne vem, men je blo čist vseen, sej veš, una faza – deeeeejte ga ven, jebemti! :lol:

  spominčica — 27.08.2010 @ 10:54

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog moj svet | Zagotavlja SiOL | O Sistemu | Tema: Framefake