moj svet

30.11.2008

Knjiga- kupiti ali ne kupiti

Zapisano pod: bolji život, moje misli — polnaglava @ 18:24

Spet je mimo en knjižni sejem, ki sem ga bolj ali manj samo preletela. Kot običajno je bil tudi letos postavljen v čas, ko moja denarnica nekako noče sprejemati novih izzivov. Oditi na knjižni sejem brez ekstra stotaka je nekako tako, kot oditi na milanski teden mode v kavbojkah in flisu. No go.

Do četrtka zvečer sem bila sprijaznjena s tem, da nimam tam kaj početi, potem me je M. prepričala, da se splača iti tudi samo malo pofirbcat. In sem se odločila, da res vzamem 10 evrčkov in grem na sprehod med knjigami, spotoma pa Sončecu kupim kakšno zanimivo branje. Sodelavka mi ni mogla prehvaliti knjižice Lahko noč, gorila in odločitev je le padla. Zjutraj grem na sejem in kupim gorilo, vse ostalo naj vrag pocitra!

Približno 10 minut zatem je Sončece izbruhalo vse, kar je ta dan dobrega pojedlo. In v plenici ni bil nič lepši prizor…

Vsem preprekam navkljub sem v petek po službi zbrala tisto nekaj volje in se odvlekla do Cankarjevega doma, tam na hitro preletela stojnice z otroško literaturo in skrivaj vrgla oko na nekaj strokovnih bukvic. Kupila Gorilo in še eno slikanico, ki sem jo iskala že nekaj časa, 6 Marink po 2€ in zbežala. Ker je roka že segala po €kardu.

Eh, drek. Pač ni bil pravi mesec. V trenutku iskrenosti do sebe se vprašam, kateri mesec bi bil pravi za jago na knjige. Najbrž noben. Najbrž imamo zato v “vasi” novo knjižnico in je morda prišel čas, da spet malo zavijem tja…

 • Share/Bookmark

9 komentarjev »

 1. Knjižni sejem je bil zelo pisan in z zelo bogato ponudbo. lahko pa rečem, da sem bila kar nekajkrat priča zanimivemu pojavu, ko se je določeno knjigo kupovalo po videzu knjige in ne po vsebini. Kar me je jako začudilo….česa podobnega ne bi nikoli naredila…
  Kar nekaj jih je- na primer mojo knjigo- kupilo zaradi všečne naslovnice….

  Mnogi so domačo literaturo že iz načelnih razlogov ignorirali in segali le po prevodih.

  Tretji pa so “padali” na znana imena in ker je bila o moji zadnji knjigi danes naTV oddajica, sem tudi na ta račun prodala par knjig.

  Očitno se bom morala o prodaji knjig še veliko naučiti…..
  Pa o kupcih le-teh prav tako.

  :-)

  micamica — 30.11.2008 @ 19:35

 2. Mene vedno pritegne naslovnica, potem preberem kaj piše o knjige, pa prvo stran in nekje na sredi. Če mi je všeč, kupim.

  Sem pa kupil knjigo z obupno gejevsko naslovnico. Padla mi je v oči, ko sem malo polistal, sem ugotovil, da bi utegnila biti zanimiva.

  Danes ni bil dan za kupovanje knjig. Bil sem tečen in mi je bilo nekako vse brezveze. Škoda.

  chefchef — 30.11.2008 @ 19:48

 3. Knjige so nekaj čarobnega. Trstenjak pa Frankl pa Truhlar pa zdaj Guardini pa Pavček z Ajdo. ….pa Mali princ v različnih jezikih pa Galeb pa Chesterton pa Klevišarjeva pa stotine, ki sojijo na policah in se ob njih sprašujem ali imam sploh toliko dni do smrti, da jih bom kdaj “vživela”? No in potem pride čarovnija, da se mi odpro Kreslinovi Venci prav tam kjer v njih slšim Smeja in Starcov Stres tam,kjer je opis kardiokirurga kot ga je opisal njegov brat in tisti dan, ko srečam njuno mamo ali mislim na Beltinško bando, ki nama je igrala na poroki v decembru 1990 še pred plebiscitom. …in potem odprem Pavčkovo tretjo Čas duše čas telesa in berem Ajdo, kot takrat pred tednom dni v NUKU ovita vsa v Plečnikov duh in jo berem še enkrat in še enkrat in se jo bom morda naučila na pamet kot 48. pesem iz prve zbirke Milana Debeljaka in kot Cankarjevo kamrico…lahko noč v čarobno moč knjig, ki v meni živijo

  simona — 30.11.2008 @ 20:33

 4. Jaz sem nehal kupovati knjige oz. jih kupim le poredko, ko jih res potrebujem. Drugače pa pogledam po knjižnicah in po internetu.

  abc — 30.11.2008 @ 20:56

 5. Jaz kupim povprečno eno knjigo na dva meseca. Vmes preberem še kaj iz moje stare zaloge. Tudi iz knjižnice si sposodim kaj, ampak malokrat. Ni toliko časa za branje, če imaš doma sončke. Za Miklavža si bom pa podarila zadnjo natisnjeno pesniško zbirko Neže Maurer, če jo bom našla v naših lokalnih knjigarnah. In prebrala Coco Dias ali Zlata vrata do konca, preden jo vrnem v knjižnico. Če mi bo do Silvestrova uspelo prebrati še Jej, moli, ljubi, ki se že nekaj časa greje na peči, bo to zadostna bera letošnjega branja.

  *maxika — 1.12.2008 @ 08:16

 6. Gotovo knjige ne kupiti na knjižnem sejmu. Sem kupil tri knjižice za malega po 10 EURO, znižane kao iz 11, potem sem pa iste knjige videl v BTC hala A (ne spomnim se trgovine) po 7 EURO.

  Jerry — 1.12.2008 @ 09:06

 7. Definitivno kupiti. Kadarkoli si jo zaželiš

  Matej — 1.12.2008 @ 11:04

 8. Ja, Matej! Definitivno kupiti. Kadarkoli si jo želiš. In potem ti pride pod prste doma, kadar jo rabiš, kadar rabiš prav tisti stavek, ki je bil zate napisan in morda prav samo zate, da ga takrat najdeš, ko ga najbolj potrebuješ. To je čarobno! Ravno to je čarobno ali kot bi Kreslin rekel Čarno. Ker govori v Ljubljani in se sliši v Ljubljani. V prekmurščini pa pomeni črno, kar ob svoji uporabi besede prav gotovo ne misli. Je pa krasno, da uporabi magari drugačno besedo svojega koreninskega jezika, da naredi misel še bolj čarobno. No, tako bi najbrž razložil njegov dobri prijatelj Smej, ki je bil naš najboljši profesor. In bi pustil del svoje misli(filozofija) v zraku, da lahko še mi žvečimo in podoživimo razmišljanje.
  Želim vsem, ki berete lep bralni užitek in dobro mero bogastva, ki je nemalokrat visoko nad ceno knjige in papirja in jo moraš prebrati še in še.

  simona — 1.12.2008 @ 15:03

 9. Knjige so zakon. Jaz jih iz leta v leto bolj obožujem, čeprav imam manj časa. Imeti doma svoj izvod knjige se mi zdi res kul. Zelo rada jo prejmem in dam kot darilo- večne so in nikoli kičaste, pa če imajo še tako kičasto vsebino tipa “Moji ljubi mami”. Rada imam slovenske avtorje, veliko jih je dobrih in če se včasih zgražamo nad svojim jezikom, drugič spet lahko vidimo, kaj vse zmore.
  Zaključek: če se zapufaš za knjige, ne moreš imeti slabe vesti. Karkoli drugega bi si privoščila, bi se gotovo žrla. Če kupim knjige, sem pa ponosna.

  mars — 1.12.2008 @ 21:51

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog moj svet | Zagotavlja SiOL | O Sistemu | Tema: Framefake