moj svet

6.11.2008

Plačilni dan

Zapisano pod: miks, moje misli, saj ni res...pa je!!!, življenje je šola — polnaglava @ 20:06

Ne, ne, brez skrbi, ne bom se razburjala. Vse skupaj je pravzaprav smešno in niti ne gre izgubljati besed. Zato sem se odločila, da gre v bistvu za dober vic, kaj takega pa ne gre zadrževati zase, zato vam povem.

Torej, plačilna lista. Ne pritožujem se nad plačo, ta je glede na razmere v naši deželi solidna, kar se pa tiče dejanske cenjenosti poklica, sem pa že zdavnaj povedala, da bi bilo 5 tisočakov čisto premalo.

Preberem, če vse štima. Pa jo najdem. Postavka se imenuje “dodatek za izvajanje prilagojenega programa”. To je tisto, kar naj bi učitelj dobil, ker ima v razredu otroka s posebnimi potrebami, recimo Downov sindrom, avtizem ali kaj podobnega in mora zato z njim postopati po posebnem (prilagojenem) programu. Ja, nekaj podobnega, kot je defektološki dodatek v zavodih, kamor so sicer taki otroci vključeni. Z eno (MAJCENO) razliko. Moje delo je vredno natanko 1,19€ bruto ali 0,75€ neto. Ne, ne na uro, na MESEC!!!

Bolje bi se počutila, če tega “dodatka” ne bi nikoli dobila. Zdaj mi bodo pa za vsakič, ko bom kaj potožila, rekli:” saj si plačana!”

Eh, res brez veze. Kr neki, če hočete. Rebelde, kot reče naša K.

Grem v Cvetličarno poslušat in gledat Akija

 • Share/Bookmark

18 komentarjev »

 1. Ja poznam. Ne sicer ravno takšnega dodatka. Mi imamo v fabriki npr. bonus. To je po posebnem ključu izračunan dodatek glede na kvaliteto, preseganje normativov in še dveh ali treh dejavnikov. V letu bi ga teoretično lahko dobili štirikrat in to verjetno 50 do 100 € . V praksi pa to izgleda tako , da smo dobil v petih letih nakazano enkrat 11 (enajst!!) in enkrat 16 ( šestnajst!!) evrov. Pa kot praviš, bi bil čisto zadovoljen, če bi zadevo ukinili in je ne bi nikoli nihče niti omenil več, ampak, glej ga zlomka, tako glupo arogantna kokoš kot je šefica proizvodnje strašni bonus na sestanku vsakič ne le omeni ampak z njim očitajoče maha pred našimi nosovi.
  Seveda razumem, da ima dodatek , ki ga omenjaš tudi druge vsebine, ki bi bilo o njih mogoče debatirati, vendar aroganca je pa kljub vsemu ena in ista.

  O tem sem enkrat pred časom tudi modroval v objavi Bonus je naše največje bogastvo.

  daredare — 6.11.2008 @ 20:27

 2. Pa kdo mogoče kdaj razmišlja, da je ta dodatek dan le zato, da si na njihov račun nekateri delijo mastne dodatke??? Zdaj če že je, je pač potrebno nekomu dati le malce za povohati, drugi s temi dodatki služijo dobre denarce. Ni za vse tako, kot izgleda na papirju in na plačilni. Da pa nekdo za take dodatke vedno uporablja, “saj imate”, pa ni drugega kot da je pokvarjen in da sam na ta račun dobiva precej višjo vsoto.

  MarkoJ — 6.11.2008 @ 22:00

 3. samo to je pa res dober vic, tak življenski :D Neveš več a se norca delajo z ljudi al to v sveti resnosti da so ti dali zlato jajce…..

  Jeln — 6.11.2008 @ 22:04

 4. tale dodatek je mišljen pač kot mal psihološke spodbude :) pr enih vsak cent vpliva, če jih dobi kot nek dodatek

  Matej — 6.11.2008 @ 22:06

 5. Morda pa boš lahko po 1 letu šla celo na pico ;) Ne, resno: SRAMOTA! Učiteljice imate pa kar nekaj več dela in obremenitev s takim učencem!

  Emeta — 7.11.2008 @ 00:24

 6. O, fak, no. Tole me je totalno šokiralo :(

  Čim prej iz šolstva!

  chefchef — 7.11.2008 @ 07:35

 7. To pa so res čudne formile za izračun raznih dodatkov. Še bolj čudna in predvsem pa nepoštena je pa formula procentualnega zvišanja plač glede na rast življenskih stroškov in inflacije. Nujni življenski artikli se v trgovini podražijo za vse enako. In za koga se borijo naši vrli sindikati. Za delavca z minimalno plačo bore malo, samo poglejmo primer z 600 evri bruto plače dobi pri 5% povišanju 30 evrov bruto. nekdo, ki pa ima 6000 bruto pa pri istem povišanju 300 evrovkar pomeni da je prvi dobil za par kg kruha drugi pa polovico plače prvega. Tako in na tak način nastajajo vedno večje socialne razlike. Sindikati pa, če ste pošteni in se želite res boriti tudi za delavce z minimalnimi plačami se začnite pogajati da povišajo vsakemu 100 evrov in ne tako kot se je delalo do sedaj. Kajti razlike so že sedaj prevelike, če pogledamo drugot po evropi. Ne zatiskajte si oči ljudje z minimalnimi dohodki so pravi umetniki in čarovniki, da preživijo in ne bankrotirajo. Zato spreglejte in videli boste, da je več revščine, kot jo prikazujete, samo ljudje se ne želijo ponižati in pokazati, da živijo na robu nekateri pa v globoki revščini.

  OGARD — 7.11.2008 @ 07:35

 8. @OGARD, ne govori neumnosti, razlike med najvišjimi in najnižjimi plačami so povsod po Evropi ogromne.

  chefchef — 7.11.2008 @ 07:40

 9. V roku pol leta bodo v Sloveniji najbolj priviligirani tisti, ki imajo službo na katero recesija nima neposrednega vpliva in ki bodo vedeli, da bodo zagotovo naslednji mesec dobili plačo. Če pa je ta plača vsaj povprečna (cca 900EUR) potem bodo kralji in kraljice. Najbolj bodo nasrkali v gospodarstvu, verjemite mi, in to tisti, ki so izvozniki oziroma imajo doma močno konkurenco iz uvoza.

  Marčy — 7.11.2008 @ 09:02

 10. ja v naši fabriki dobimo dodatek na “težke pogoje dela”,meseca julija in avgusta zaradi “vročine”.in julija je ta znašal 6,01eur bruto ,avgusta pa 11,86eur.sedaj si pa izračunajte koliko to pride na dan.dobro plačilo,ali ne? dobesedno si naši vodilni delajo norce iz nas.

  Mateas — 7.11.2008 @ 09:07

 11. @chef
  upam da je bilo mišlejno sarkastično…
  drugači je po mojem tudi nesorazmerno procentualno dvigovanje plače, ker 10 procentov od malo je še vedno malo, 10 procentov od veliko je pač še vedno veliko…

  Bashi — 7.11.2008 @ 09:11

 12. Kakšna krivica! Predlagam, da se šolniki preusmerite v proizvodne dejavnosti.

  Darči — 7.11.2008 @ 09:27

 13. @CHEF očitno, da si veliki boss, res so razlike, a nimajo zajamčenih plač cca bruto 600 evrov in pokojnin cca 400 evrov. Po vsem se želimo primerjati z evropo le plače delavcev in pokojnine le teh pa so skoraj balkanske. Povprečje je kar zavidljivo a žal eni meso drugi zelje povrečje je segedin.

  OGARD — 7.11.2008 @ 09:45

 14. A si morda razredničarka? Če n,e ti povem jst še en vic, mesečni takozvani dodatek za razredništvo!!!!

  april — 7.11.2008 @ 14:10

 15. Darči: “Kakšna krivica! Predlagam, da se šolniki preusmerite v proizvodne dejavnosti.”

  Res, če pogledate kako je ispadel Darči, neuspeh šolstva …

  R. Young — 7.11.2008 @ 14:53

 16. @april: ja, vem, skor 2€!!! Razkllika je edino ta, da za razredništvo dobimo eno uro, enim to pač pomaga priti do zadostnega števila ur. Je pa res sramotno.
  Fantje, ne se kregat in žalit na mojem blogu, bom huda! Pol boste pa vsi kazensko na koruzi v kotu klečal ;)

  polna glava — 7.11.2008 @ 21:18

 17. …Jaz sem pa mislila, da so se iz nas norca delali, ko smo kot letno nagrado za ne-vem-kolk-desettaužnt čez planirano prodajo dobili 300 EUR bruto. V eneem in drugem primeru ta glavni služijo, mi pa imamo temo za smeh, zgražanje in pisanje/komentiranje blogov. Na koncu imamo le vsi nekaj od tega; jaz sicer pico za celo leto, vi pa iz celoletnih dodatkov eno pico ;)

  mars — 8.11.2008 @ 20:52

 18. Ha. No, jaz sem oktobra dobila dodatek za razredništvo 0,6 € neto.
  Pa nikogar ne zanima, da sem danes po pouku ostala v šoli še dobri 2 uri in večinoma urejala dokumentacijo kot razrednik.
  In tisto dodatno uro si tudi lahko nekam vtaknejo…

  arabella — 14.11.2008 @ 18:03

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Blog moj svet | Zagotavlja SiOL | O Sistemu | Tema: Framefake